• English
  • Ukrainian
  • Громадська організація«АСОЦІАЦІЯ АКУШЕРІВ-ГІНЕКОЛОГІВ
    УКРАЇНИ»

    НЕКРОЛОГ


    Зелінський О.О.
    ЗЕЛІНСЬКИЙ ОЛЕКСАНДР ОЛЕКСІЙОВИЧ
    (4.01.1944–8.05.2019)

    З глибоким сумом сповіщаємо, що 8 травня 2019 р. на 76 р. життя після виснажливої хвороби перестало битися серце професора Олександра Олексійовича Зелінського, голови Одеського відділення Асоціації акушерів-гінекологів України, завідувача кафедри акушерства та гінекології №2 Одеського національного медичного університету, Заслуженого діяча науки і техніки України.

    Олександр Олексійович Зелінський – один із найвідоміших в Україні та за її межами лікарів акушерів-гінекологів, вчений, професіонал, який виконав більше 10000 операційних втручань, автор нових хірургічних методів, розробник оригінальних підходів та способів лікування акушерко-гінекологічної патології, автор багатьох підручників, книг, наукових видань, які видані зокрема і за межами нашої держави.

    Народився 4 січня 1944 р. в с.Городківка Андрушівського району Житомирської області, в сімʹї службовців. У 1960 р. з золотою медаллю закінчив школу. Трудову діяльність почав різноробочим в колгоспі.

    У 1967 році закінчив з відзнакою Вінницький медичний інститут ім. Н.І. Пирогова. У 1967-1968 рр. працював лікарем акушером-гінекологом у Вінницькій обласній лікарні ім. Н.І. Пирогова. У 1968-1970 рр. служив військовим лікарем і забезпечував медичною допомогою особовий склад військ Варшавського договору в Чехословаччині.

    Надалі вся трудова діяльність Олександра Олексійовича від аспіранта, асистента, доцента до професора, завідувача кафедри акушерства і гінекології (з 1983 р)., пов’язана з Одеським державним, потім – національним, медичним університетом. У стінах ОДМУ він сформувався як вчений-дослідник, педагог, клініцист найвищого рівня, організатор вищої медичної освіти і науки.

    Досліджував проблеми, перинатальної медицини, гестозів вагітності, репродукції людини, гінекологічної ендокринології, оперативного акушерства і гінекології, дитячої та підліткової гінекології, клімактерію, реконструктивної та пластичної хірургії. Створив наукові школи гінекологів-ендокринологів, перинатології (з 1984 р), дитячої та підліткової гінекології (з 1989 р), а також наукову школу, яка вивчає проблеми репродукції людини, клімактеричного періоду (з 1992 р).

    Один із перших ініціаторів створення в Україні перинатальних центрів. У 1985 р. з ініціативи проф. Зелінського в пологовому будинку м.Одеси було створено перше відділення реанімації та інтенсивної терапії для новонароджених, яке на даний час є одним з регіональних центрів виходжування недоношених новонароджених з екстремально малою масою тіла.

    Автор численних винаходів, захищених авторськими свідоцтвами і патентами. Опублікував більше 500 наукових робіт, зокрема 30 монографій, 8 підручників, 30 навчальних посібників. Під науковим керівництвом професора А.А. Зелінського захищено 35 докторських і кандидатських дисертацій.

    Саме Олександр Олексійович представляв вітчизняну школу акушерів-гінекологів в роботі більше 40 конгресів, наукових форумів в 25 країнах світу.Був членом низки спеціалізованих вчених рад із захисту дисертацій, редакційних колегій профільних журналів, почесним головою міжнародних конгресів.

    Академік Української академії технологічних наук О.О. Зелінський був членом Всесвітньої асоціації акушерів-гінекологів, Європейської асоціації онкогінекологів, гінекологів-ендокринологів, Всесвітньої асоціації ембріологів і репродуктологов, Асоціації патофізіології вагітності.

    Він також був одним з головних ініціаторів створення Асоціації акушерів-гінекологів України, яка в 1996 році стала однією з перших професійних лікарських спільнот на Україні. Приймав безпосередню участь у створенні національних стандартизованих клінічних настанов.

    На протязі більше 23 років під його керівництвом на громадських засадах в Одеському регіоні забезпечується безперервний післядипломний професійний розвиток лікарів акушерів-гінекологів при тісній співпраці з професіоналами високого класу з країн західної Європи, Ізраїлю та інших міжнародних лікарських спільнот, юридична та законодавча підтримку лікарів.

    Про активну громадянську позицію і високий професіоналізм проф.Зелінського О.О. як лікаря, педагога і вченого також свідчить його участь на громадських засадах в робочих групах та комісіях національного, обласного та регіонального рівнів з контроля якістю надання медичної допомоги населенню. З 2012 року він був Президентом Одеської Крайової організації Всеукраїнського Лікарського Товариства (ВУЛТ). Також був членом Асоціації дитячих і підліткових гінекологів, товариства "Клімактерію" та інших громадських об’єднань.

    За видатні наукові розробки і великий внесок в акушерство і гінекологію професор О.О.Зелінський удостоєний звання "Заслужений діяч науки і техніки України", нагороджений знаками "Відмінник освіти України" та "Відмінник охорони здоров'я України", медалями та нагородами України.

    Керуючись високим почуттям патріотизму та маючи активну громадську позицію, професор О.О.Зелінський в роки російської агресії в Україні проводив велику роботу з організації надання медичної допомоги громадянам з тимчасово окупованих територій, учасникам АТО та членам їх родин,

    Професор О.О. Зелінський був не лише видатним науковцем та лікарем, а також глибоко порядною людиною з великою самовідданістю, громадянином та справжнім патріотом своєї країни, основним принципом життя якого було безкорисливе служіння людям та суспільству. Видатною якістю професора О.О. Зелінського, як громадянина, лікаря та педагога, було прагнення допомагати оточуючим, навчати та передавати свої знання, вміння та любов і увагу до людей молодому поколінню науковців та лікарів. Для своїх колег та учнів він був і залишиться прикладом справжньої людини з великої літери.

    Професор О.О. Зелінський був справжнім батьком для своїх учнів та пацієнток, робота для нього стала рідним домом.

    Усі, хто знав Олександра Олексійовича Зелінського, любили і поважали його за чуйне ставлення до людей, велику душевну щедрість, мудрість і оптимізм.

    У ці скорботні дні висловлюємо щире, глибоке співчуття рідним і близьким покійного, розуміємо всю гіркоту утрати і поділяємо їх горе.

    Світла пам’ять про Олександра Олексійовича Зелінського, видатного вченого, лікаря, педагога, Людину з великої літери, назавжди збережеться в наших серцях.

    Президія ГО «Асоціації акушерів-гінекологів України»