• English
  • Ukrainian
  • Громадська організація«АСОЦІАЦІЯ АКУШЕРІВ-ГІНЕКОЛОГІВ
    УКРАЇНИ»

    Вельмишановні колеги!


    Всеукраїнська міждисциплінарна науково-практична конференція
    «Жіноче здоров’я: імплементація сучасних протоколів в клінічну практику» 27-28 лютого 2020 року


    27-28 лютого 2020 року за ініціативи Міністерства охорони здоров'я України, Тернопільського національного медичного університету імені І.Я. Горбачевського спільно із ГО «Асоціація акушерів гінекологів України» пройшла чергова Всеукраїнська міждисциплінарна науково-практична конференція "Жіноче здоров’я: імплементація сучасних протоколів в клінічну практику", внесена до Всеукраїнського «Реєстру з'їздів, конгресів, симпозіумів та науково-практичних конференцій», які проводитимуться у 2020 році № 71. Співорганізаторами наукового форуму були кафедри акушерства та гінекології №2 та невідкладної та екстреної медичної допомоги Тернопільського національного медичного університету імені І.Я. Горбачевського.


    З вітальним словом виступив проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи Тернопільського національного медичного університету імені І.Я. Горбачевського, заслужений працівник охорони здоров'я, професор Степан Йосипович ЗАПОРОЖАН, який привітав понад 650 учасників заходу та відмітив, що конференція «Жіноче здоров’я: імплементація сучасних протоколів в клінічну практику" уже стала традиційною, набула популярості та авторитету і чимраз збирає більшу кількість медичної спільноти, а також ознайомив із процесами реформування охорони здоров’я на Тернопіллі. Також з привітальним словом виступили Президент Асоціації акушерських анестезіологів України, Заслужений лікар України, професор Руслан Опанасович ТКАЧЕНКО та Заступник начальника управління - начальник відділу надання медичної допомоги населенню Управління охорони здоров'я Тернопільської обласної державної адміністрації СКАРЛОШ Тетяна Ярославівна.


    Проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи ТНМУ
    імені І.Я. Горбачевського Степан Йосипович ЗАПОРОЖАН

    Президент Асоціації акушерських анестезіологів України, професор Руслан Опанасович ТКАЧЕНКО Начальник відділу надання медичної допомоги населенню Управління охорони здоров'я Тернопільської обласної державної адміністрації Тетяна Ярославівна СКАРЛОШ

    На конференції звучали грунтовні доповіді на основі найновіших гайдлайнів з важливих проблем акушерства та гінекології, кардіології, сімейної медицини, терапії, лабораторної діагностики, реабілітації, які викликали жваву дискусію та цікаві запитання. Результати та можливості впровадження клінічних протоколів, нові досягнення в лікуванні акушерсько-гінекологічних захворювань мали змогу послухати учасники з різних куточків України: Києва, Рівного, Ужгорода, Львова, Чернівців, Хмельницького, Вінниці, Черкас, Одеси, Івано-Франківська, Запоріжжя і, звичайно, Тернополя! Колеги-лікарі не змогли пропустити жодної інформації від світил нашої вітчизняної науки: члена-кореспондента НАМН України, професора Володимира Ісааковича Медведя, професорів Руслана Ткаченка, Віри Пирогової, Василя Подольського, Валентини Кондратюк, Миколи Шведа, Світлани Геряк, Алли Бойчук, Олени Кравченко, Олени Носенко, Лариси Маланчук, Стефана Хміля та багатьох інших.

    Член-кореспондент НАМН України,
    професор Володимир Ісаакович Медведь
    Професор
    Віра Пирогова

    Професор
    Василь Подольський
    Професор
    Валентина Кондратюк

    Професор
    Світлана Геряк
    Професор
    Олена Носенко

    Професор
    Микола Швед
    Професор
    Олена Кравченко


    Професор Лариса Маланчук

    Протягом двох днів проведено шість секційних засідань: «Сучасні протоколи в акушерстві. Проблеми коморбідних станів», «Новітні технології в акушерстві та гінекології», «Раціональні підходи в акушерстві та гінекології», «Досягнення внутрішньої медицини та гінекології – спільні та дискусійні питання», «Наукові здобутки в акушерстві, гінекології та внутрішній медицині». Значний інтерес викликала секція «Проблеми організації навчання та міждисциплінарної взаємодії» під головуванням професора Аркадія Гавриловича Шульгая.

    З особливою цікавістю учасники форуму сприйняли майстер-класи. Майстер-клас «Лабораторна діагностика в акушерстві та гінекології», представлений професором Світланою Геряк, а також провідними спеціалістами у лабораторній і ультразвуковій діагностиці Іриною Поляник та Наталею Прокопчук заледве розмістив усіх охочих у аудиторії та викликав жваву дискусію із запитаннями та обговоренням. На майстер-класі «Вакуум-екстракція плода», який провели доценти кафедри акушерства та гінекології №2 – Наталія Петренко та Наталія Багній понад 230 лікарів акушерів гінекологів по черзі мали змогу практично відпрацювати техніку на сучасних фантомах та відмітити особливості операції. Майстер-клас «Профілактика життєво загрозливих станів в акушерстві та гінекології» під пильним наглядом члена-кореспондента НАМН України, професора Володимира Ісааковича Медведя та Президента Асоціації акушерських анестезіологів України професора Руслана Ткаченка провели професор Світлана Геряк та тренери, провідні спеціалісти у своїй галузі Наталя титаренко і Інна Кукуруза, де були розставлені акценти на питаннях антибіотикотерапії, антибіотикопрофілактики та тромбопрофілактики, розбирались клінічні ситуації, де учасники самостійно обирали тактику та могли прогнозувати наслідки лікування. Аудиторія зібрала близько 250 учасників.


    Тренера майстеркласу «Профілактика життєво загрозливих станів в акушерстві та гінекології»
    Світлана Геряк, Наталія Титаренко, Інна Кукураза


    Зали майстеркласів


    Доцент
    Наталія Багній
    Доцент
    Наталія Петренко

    Останні досягнення в науці та клініці представили провідні спеціалісти своєї справи Євгенія Шаргородська, Володимир Подольський, Інна Корда, Софія Липовецька, Ольга Гервазюк, Лариса Мартинюк, Валентина Шадріна, Вікторія Добрянська та інші. Загалом на форумі протягом двох днів прозвучало понад 100 доповідей та повідомлень.

    Євгенія Шаргородська Доцент
    Інна Корда

    Наукові здобутки у вигляді 60 тез опубліковані у Збірнику наукових праць всеукраїнської міждисциплінарної науково-практичної конференції "Жіноче здоров’я: імплементація сучасних протоколів в клінічну практику" на 88 сторінках.

    На конференції знайшли наукове висвітлення питання: про сучасні науково-практичні та освітні проекти в акушерській та гінекологічній допомозі в Україні, принципи тромбопрофілактики в акушерстві, нові стратегії інтенсивної терапії прееклампсії, ведення вагітних із залізодефіцитною анемією, сучасні антиейджингові підходи ведення пацієнток після гістеректомії, кесаревого розтину, ведення жінок з патологічним перебігом вагітності, пологів та післяпологового періоду, пов'язані з екстрагенітальними захворюваннями, надання невідкладної допомоги при передчасних пологах, ТЕЛА, сучасна лабораторна діагностика та скринінг в акушерстві та гінекології, застосування антибактеріальної та протизапальної терапії, особливості діагностики та лікування гормональних порушень в гінекології та лікування хронічних запальних захворювань, нові підходи до лікування проліферативних процесів матки, проблеми репродуктивного здоров’я, клімактеричного періоду та постменопаузи, стандарти діагностики, представлення на обговорення розроблених нових Клінічних протоколів.

    Конференція вирішила:


    1. Широко застосовувати у практичній роботі акушерів-гінекологів України наукові здобутки вчених, розглянуті на проведеній конференції.

    Виконавці: завідувачі кафедрами акушерства та гінекології вищих навчальних медичних закладів та післядипломної освіти України, головні спеціалісти управлінь охорони здоров’я облдержадміністрацій, обласні та районні акушери – гінекологи України. (Постійно)

    2. Використовувати розроблені алгоритми надання допомоги при невідкладних станах в протоколах лікування вагітних, породіль та гінекологічних хворих.

    Виконавці: завідувачі кафедрами акушерства та гінекології вищих навчальних медичних закладів та післядипломної освіти України, головні спеціалісти управлінь охорони здоров’я облдержадміністрацій, обласні та районні акушери – гінекологи України. (Постійно)

    3. Забезпечити етапність обстеження та спеціалізованого лікування вагітних із екстрагенітальними захворюваннями з використанням сучасних рекомендацій та гайдлайнів.

    Виконавці: завідувачі кафедрами акушерства та гінекології вищих навчальних медичних закладів та післядипломної освіти України, головні спеціалісти управлінь охорони здоров’я облдержадміністрацій, обласні та районні акушери – гінекологи України. (Постійно)

    4. Застосовувати діагностику та лікування акушерської і гінекологічної патології в клініках з використанням матеріалів конференції та методичних рекомендацій МОЗ України з цих питань.

    Виконавці: обласні, міські та районні акушери – гінекологи. (Постійно)

    5. Забезпечити виважений і обгрунтований підхід до застосування антибактеріальної терапії, тромбопрофілактики в акушерській практиці.

    Виконавці: обласні, міські та районні акушери – гінекологи. (Постійно)


    Федченко О.О., Геряк С.М., Ткаченко Р.О., Медведь В.І., Скарлош Т.Я., Швед М.І.