• English
  • Ukrainian
  • Громадська організація«АСОЦІАЦІЯ АКУШЕРІВ-ГІНЕКОЛОГІВ
    УКРАЇНИ»

    Вельмишановні колеги!


    26-27 квітня 2019 року відбувся 1-й Східно-Європейський Конгресс молодих лікарів з акушерства та гінекології, що зібрав в чарівному місті Рига (Латвія) не менш чарівних колег, яких єднає не тільки приналежність до нашої спеціальності, але й бажання вчитись, обмінюватись досвідом, проводити власні наукові дослідження, розширювати контакти, знаходити друзів і однодумців та просто чудово проводити час, поєднуючи корисне з приємним.


    Проте "відбувся" не є правильним словом, скоріше "здійснився", як здійснюються мрії, бо з самого початку планування до останньої "організаційної дрібнички" цей захід був спланований, підготовлений, проведений зовсім молодими людьми - студентами та інтернами (резидентами) Riga Stradiņš University та молодіжного товариства акушерів-гінекологів Латвії (LATOG). Саме їм належить ідея проведення регіонального науково-навчального заходу із залученням не тільки старших колег з Латвійської асоціації акушерів і гінекологів, Європейської ради та коледжу акушерів-гінекологів (EBCOG), але й своїх однолітків з Балтійських та інших країн Східно-Європейського регіону. При цьому, як зізнавались старші колеги, не лише ініціатива, але й реалізація усього задуманного стала справою останнього півріччя для членів організаційного комітету, що повністю складається з лікарів-інтернів та студентів старших курсів. Вони обирали спікерів, планували секції та майстер-класи, писали листи-запрошення закордонним доповідачам, забезпечували технічний супровід та соціальну програму, фантазували та втілювали в життя свіої мрії.

    Захід вийшов успішним, яскравим, корисним та приємним в одночас. Конгресу передувало короткотривале стажування в кращих клініках Латвії для лікарів-інтернів з різних країн Європи, результатами якого вони з великим ентузіазмом ділились з іншими учасниками, як під час самого заходу, так і в дружній обстановці поза межами конгресу. Секційні засідання поєднали доповіді більш досвідчених колег і виступи молодих лікарів, які висвітлювали як результати своїх наукових робіт, так і питання поліпшення якості навчання в резидентурі, розширення співпраці між молодіжними фаховими товариствами Європи (ENTOG) і світу (WATOG). Участь в конгресі взяли близько 200 учасників з понад 18 країн Східної Європи, Великої Британії, Нідерландів та навіть Австралії. Приємним відкриттям стала участь в Конгресі наших молодих колег з України, які дізнались про цю подію, слідкуючи за новинами на сайті ААГУ. На другий день заходу були проведені числені майстер-класи із залученням еспертів з "дорослих" національних і Європейських товариств, а також молодіжної Європейської асоціації, вдбулась міжнародна олімпіада з акушерства та гінекології, свої наукові та клінічні досягнення представили студенти старших курсів та лікарі-інтерни під час "oral poster" та "oral presentation" секцій. В якості членів жюрі були запрошені старші колеги з EBCOG, Латвійської асоціації акушерів-гінекологів, викладачі Riga Stradiņš University, представники ENTOG та члени організаційного комітету. Наприкінці в урочистій та дружній атмосфері відбулось нагородження переможців та відзначення найбільш активних учасників Конгресу. Усі учасники незалежно від отриманих нагород висловили щире захоплення рівнем проведеного заходу та сподівання, що подібні івенти відтепер будуть проходити щорічно в інших країнах Східної Європи.

    Епілог:

    Наприкінці заходу до мене підійшли представники організаційного комітету, передали вітання керівництву АОГУ і УНТОГ, в черговий раз подякували за те, що мали змогу долучитись до участі в Конгресі АОГУ в 2018 році, і запитали, чи може Україна прийняти у себе молодіжний конгрес скажімо у наступному році, або через рік. Я відповів, що напевно так, теоретично це можливо, але водночас відчув непевність і навіть легкий сум. Ініціатива співпраці з молодіжними товариствами з інших країн та проведення спільних заходів так саме як їх реалізація, на мою думку, має належати самим молодим лікарям, інтернам, майбутнім фахівцям на чиї плечі згодом ляже відповідальність за збереження здоров'я жінок в Україні, якщо... Якщо їм вистачить сил і бажання, наполегливості та креативності, готовності витрачати свій вільний час не лише на персональний розвиток та набуття професійного визнання в нашій нелегкій праці, пошуки вдалого працевлаштування та плани продовжити кар'єру за кордоном, але розуміння того, що частину себе потрібно віддавати іншим, і суспільству, і колегам, і країні в якій народились, і майбутньому в ній. Отже, будемо сподіватись разом.

    З повагою,

    Голова комітету з міжнародного співробітництва ГО «ААГУ»,

    EBCOG Executive Member, доцент



    Андрій Ткаченко